zondag 21 september 2008

Zeker 53 doden bij aanslag op Marriott Hotel in Islamabad

Bij de zelfmoordaanslag op het befaamde Marriott Hotel in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad zijn meer dan 50 mensen om het leven gekomen. Onder de doden bevinden zich ook westerlingen. Er vielen meer dan 260 gewonden.

Voor de ingang van het hotel ontplofte zaterdag een vrachtwagen met 1.000 kilo explosieven. De zoektocht naar slachtoffers en mogelijke overlevenden gaat nog door. Er worden veel mensen vermist.

Onder de gewonden zijn zeker 11 buitenlanders.

De bom sloeg een grote krater in het wegdek. De voorgevel van het gebouw stortte in en het hotel vloog in lichterlaaie. In de wijde omtrek veroorzaakte de ontploffing grote schade.

Reddingswerkers zoeken zondag in de puinhopen nog steeds naar slachtoffers maar kunnen nog niet alle delen van het getroffen complex dat uit 290 kamers bestond bereiken. Gevreesd wordt dat het aantal doden nog op zal lopen.

Ban Ki-moon, de secretaries-generaal van de Verenigde Naties, noemde de aanslag een “gruwelijke” terroristische aanslag.

Hij uitte zijn blijk van medeleven met de families van de slachtoffers en de regering en de bevolking van Pakistan. “Niets kan het willekeurige aanvallen van burgers rechtvaardigen,” aldus Ban Ki-moon.

De aanslag volgde vlak na de eerste toespraak van de nieuwe president Zardari voor het parlement.

Het toont opnieuw aan dat de Pakistaanse en de Afghaanse overheid niet in staat zijn dit soort aanslagen te voorkomen.

Diplomaten
Onder de doden is de ambassadeur van Tsjechië. Een diplomaat uit Denemarken is vermist. In het hotel verblijven vaak buitenlanders en er zijn ambassades gevestigd.

Onder de slachtoffers zouden geen Nederlanders zijn. De Nederlandse ambassade is gevestigd in een ander hotel. Maar het ministerie van Buitenlandse Zaken wist het niet met zekerheid te zeggen.

Er wordt ook melding gemaakt van twee omgekomen Amerikanen.

Daders
De verantwoordelijkheid voor de aanslag zou nog niet zijn opgeëist. Waarnemers zeggen dat de aanval kenmerken draagt van Al-Qaida. Deze organisatie werkt in Afghanistan en Pakistan samen met de Taliban.

De Pakistaanse regering verdenkt militanten uit de grensstreek tussen Afghanistan en Pakistan. Er woedt daar een hevige strijd tussen militanten en Pakistaanse veiligheidsdiensten.

Onderhandelingen
Vredesonderhandelingen die dit voorjaar werden aangeknoopt tussen de overheid en de taliban-aanhangers liepen uiteindelijk vast en de gevechten tussen Pakistaanse veiligheidsdiensten en rebellen laaiden weer op.

In deze strijd schuwen de militanten ook geen aanslagen op doelen in andere delen van het land.

Al-Qaida en de Taliban zijn boos op de Pakistaanse regering omdat die een bondgenoot is van de Verenigde Staten.

Met de vorige president Musharraf hadden de Taliban wel een omstreden overeenkomst maar die werd verbroken na de bloedige ontruiming van de Rode Moskee in de zomer van 2007 door Pakistaanse veiligheidstroepen. De moskee was bezet door fundamentalistische moslims.

Daarna braken er ernstige gewelddadigheden uit in het land. In het voorjaar knoopte premier vredesbesprekingen aan, die eerst leken te slagen, maar uiteindelijk uitdraaiden op een mislukking.

Pakistan werd bovendien zwaar onder druk gezet door Afghanistan en de Verenigde Staten om hard op te treden tegen militanten in het grensgebied. Door de vredesbesprekingen konden de Taliban meer aanvallen uitvoeren op doelen in Afghanistan.

Spanning VS Pakistan
Er bestaan ook flinke spanningen tussen de Verenigde Staten en Pakistan. De VS voeren vanuit Afghanistan aanvallen uit op Pakistaans grondgebied. Hierbij zijn al tientallen Pakistaanse burgers gedood. De Amerikanen vielen onlangs Pakistan op de grond binnen.

Afgelopen week maakte het Pakistaanse leger zelfs bekend dat ze het vuur zou openen op Amerikanen die opnieuw Pakistaans grondgebied zouden betreden.

Volgens westerse inlichtingendiensten is het noordwestelijke deel van Pakistan een toevluchtsoord voor buitenlandse strijders en Al-Qaida. Daarnaast is er de Tehrik-e Taliban Pakistan actief, een overkoepelende beweging van stamleiders die het gedachtegoed en de strijd van de Taliban steunen.

Afgelopen zomer werd een aanslag gepleegd op de ambassade van India in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Afghanistan en de Verenigde Staten wezen zelfs met een beschuldigende vinger naar Pakistan. Het land werd beschuldigd erachter te zitten. Er werd zelfs gedreigd met actie van het Afghaanse leger tegen het buurland.

Echte bewijzen kwamen echter niet boven tafel en het leek meer een pressiemiddel om Islamabad ertoe aan te zetten op te treden tegen militanten in het grensgebied met Afghanistan.

Geen opmerkingen: